top of page
ÇAÄžDAÅž TASARIM  ve PLANLAMA EĞİTÄ°MÄ° Ä°ÇÄ°N AKREDÄ°TASYON

Tutarlılık ve Ölçütler Komitesinin Yapısı, OluÅŸumu ve Görev Süresi

 

Yönetim Kurulu, ilgili akreditasyon kurulları tarafından ve diÄŸer kanallardan kendisine iletilen deÄŸerlendirme ölçütlerindeki deÄŸiÅŸiklik önerilerini deÄŸerlendirmek ve bu konudaki çalışmaları yürütmek üzere bir Tutarlılık ve Ölçütler Komitesi kurar. Bu komite, Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek bir Yönetim Kurulu üyesi, ilgili Akreditasyon Kurulu BaÅŸkanı ya da ilgili Akreditasyon Kurulu tarafından belirlenecek bir akreditasyon kurulu üyesi, ilgili akreditasyon kurulu meslek alanını temsilen TMMOB temsilcisi ve ilgili akreditasyon kurulu tarafından belirlenecek deneyimli bir deÄŸerlendiriciden oluÅŸur ve Yönetim Kurulu’na karşı sorumludur. Komite üyeleri arasından bir baÅŸkan seçer. Komitenin TAPLAK Organizasyon Yürütme Kurulu (OYK) ve takım baÅŸkanları ile yapacağı iletiÅŸim, Komite BaÅŸkanı tarafından saÄŸlanır. Komite üyelerinin görev süresi iki (2) yıldır.  

 

Tutarlılık ve Ölçütler Komitesinin Çalışma Esasları

 

Tutarlılık ve Ölçütler Komitesinin Görevi

​

Komite, taslak deÄŸerlendirme raporlarında TAPLAK Akreditasyon Ölçütleri açısından gördüÄŸü tutarsızlıklara odaklı olarak çalışır. Bu kapsamda, TAPLAK Akreditasyon Ölçütleri ile tutarlılık açısından sorunlu gördüÄŸü ifadeler ve deÄŸerlendirmeler için ilgili raporu hazırlayan takım baÅŸkanına görüÅŸ bildirir. Takım baÅŸkanına iletilen görüÅŸ, takımlar arası ve yıllar arası tutarlılık ile iliÅŸkili sorunlu alanları ve varsa takım içi tutarlılığa aykırı durumları da içerir. 

 

Taslak Raporların İncelenmesi

 

TAPLAK Yönetim Kurulu, o dönem tutarlılık denetimi yapılacak olan raporların listesini ve bu raporları hazırlayan takım baÅŸkanlarının iletiÅŸim bilgilerini Organizasyon Yürütme Kurulu (OYK)’ya ön deÄŸerlendirme amacıyla gönderir. OYK Ön deÄŸerlendirme ardından, Yönetim Kurulu tarafından gönderilen dokümanları, Komite BaÅŸkanına bildirir. Komite BaÅŸkanı, hangi raporun hangi komite üyesi tarafından kontrol edileceÄŸine iliÅŸkin bir planlama yapar. Bu planlama sırasında, kontrol edilecek raporların Komite üyeleri arasında dengeli biçimde dağıtımına dikkat edilir. 

 

Raporların tutarlılık kontrol süreci aÅŸağıdaki adımlardan oluÅŸur: 

​

  1. Komite BaÅŸkanı, TAPLAK Organizasyon Yürütme Kurulu (OYK) tarafından kendisine iletilen taslak raporları önceden yapılan planlama doÄŸrultusunda üyeler arasında dengeli biçimde dağıtır.

  2. Her rapor, iki Komite üyesi tarafından ayrı ayrı incelenir. AnlaÅŸma saÄŸlanamayan konular, tüm Komite üyeleri arasında tartışılarak ortak görüÅŸ oluÅŸturulur.

 

  1. Kontrol edilen raporlarda tutarlılık açısından sorun görülen maddelerin/ifadelerin yanına ilgili kontrolü yapan Komite üyesi görüÅŸünü yazar.

  2. Kontrolü yapılmış taslak raporlar, Komite üyelerinin görüÅŸleriyle beraber Komite BaÅŸkanı tarafından ilgili takım baÅŸkanına iletilir ve görüÅŸleri sorulur.

  3. Takım baÅŸkanı, Komitenin taslak raporla ilgili yaptığı yorumlarla ilgili görüÅŸlerini ve raporun gözden geçirilmiÅŸ sürümünü Komite BaÅŸkanı iletir.

  4. Komite BaÅŸkanı, takım baÅŸkanının görüÅŸlerini ve güncellenmiÅŸ taslak raporu ilgili Komite üyelerine iletir.

  5. Komite üyeleri, güncellenmiÅŸ raporu ve takım baÅŸkanının yorumlarını inceler.​​

    1. Ä°kinci tur kontrolden sonra da takım baÅŸkanı ve Komite üyeleri arasında hala uzlaşılamamış olan noktalar kalırsa, bu konudaki son kararın ilgili OYK/AYK tarafından verilmesi için Komite BaÅŸkanı raporu gerekli açıklamalarla beraber TAPLAK Organizasyon Yürütme Kurulu (OYK)’ne iletir ve durumu ilgili takım baÅŸkanına bildirir.

  6. EÄŸer raporda yapılan düzeltmeler ve/veya takım baÅŸkanının verdiÄŸi açıklamalar Komite üyeleri tarafından yeterli bulunmazsa, Komite üyeleri sorunlu buldukları konularla ilgili ek yorumlarını raporun üzerinde belirtirler ve Komite BaÅŸkanı raporu tekrar gözden geçirmek üzere ilgili takım baÅŸkanına iletir.

  7. EÄŸer raporda yapılan düzeltmeleri ve/veya takım baÅŸkanının verdiÄŸi açıklamaları Komite üyeleri yeterli bulursa, Komite BaÅŸkanı, raporun bu aÅŸamadaki sürümünde tutarlılık açısından herhangi bir sorun olmadığını takım baÅŸkanına bildir ve raporun güncellenmiÅŸ nüshasını yazım kontrolü için TAPLAK Organizasyon Yürütme Kurulu (OYK)ne iletir.

​

DeÄŸiÅŸiklik Önerilerinin KesinleÅŸtirilmesi

 

Komite baÅŸkanı, tutarlılık kontrolü yapılan raporların durumlarını ve Komite tarafından önerilen deÄŸiÅŸiklikleri gösteren bir Tutarlılık Kontrol Çizelgesi hazırlar ve bu çizelgeyi Komite üyeleri ve TAPLAK Organizasyon Yürütme Kurulu (OYK) ile paylaşır.

 

Komitenin önerdiÄŸi deÄŸiÅŸikliklerin taslak raporlara yansıtılması iki ÅŸekilde olur:

  1. EÄŸer deÄŸiÅŸiklik raporun 30-gün yanıtı sonrasında yapılan bir bildirim ile ilgiliyse ve bu deÄŸiÅŸiklik konusunda takım baÅŸkanı ve Komite üyeleri uzlaÅŸtılarsa, bu bildirim deÄŸiÅŸikliÄŸi bir OYK/AYK kararına gerek duyulmadan doÄŸrudan ilgili rapor üzerinde yapılır.

  2. EÄŸer söz konusu deÄŸiÅŸiklik deÄŸerlendirme takımının Sonuç GörüÅŸmesi Toplantısı sonunda Kuruma bıraktığı ya da kuruma elektronik ortamda ilettiÄŸi Program DeÄŸerlendirme Formunda yer alan bir yetersizlik bildirimi ile ilgili ise, raporun ilgili maddesinin yanında bu deÄŸiÅŸikliÄŸin OYK/AYK kararı ile yapıldığı belirtilir.

 

Usul ve Esaslarda DeÄŸiÅŸiklik

 

Bu usul ve esaslardaki deÄŸiÅŸiklik önerileri, OYK/AYK’nun önerisi ile OYK’nun ilk toplantısında gündeme alınır ve karara baÄŸlanır. Alınan kararlar TAPLAK Yönetim Kuruluna iletilir.

bottom of page